Formarea profesională în psihoterapie integrativă presupune un program cu durata de 4 ani ce include două segmente majore:
Dezvoltarea personală şi (însuşirea) tehnicile, metodele şi strategiile psihoterapiei integrative (anul I şi II);
Supervizare (anii III şi IV).
Se pot înscrie la formarea în psihoterapie integrativă specialişti din următoarele domenii: psihologie, psihosociologie, sociopsihologie, psihopedagogie specială, asistenţă socială, pedagogie, medicină.
Acreditări:
formarea este acreditată de Colegiul Psihologilor din România, conf. Legii 213/27.05.2004;
formarea este recunoscută de Federația Română de Psihoterapie;
formarea este acreditată şi supervizată de Asociația Europeană de Psihoterapie Integrativă, Anglia
Departamentul de formare continuă în psihoterapie integratiInstitutul Român de Psihoterapie Integrativă organizează cursuri de formare continuă. www.irpi.ro
Departamentul de CercetareCercetarea ştiinţifică reprezintă o modalitate de a explica caracteristicile lumii în care trăim prin intermediul informaţiilor cu caracter ştiinţific şi al teoriilor explanatorii. În psihologie, cercetarea ştiinţifică reprezintă premisa dezvoltării domeniului şi al creării unei baze obiective pentru practica psihoterapeutică ulterioară.
Cercetarea ştiinţifică implică stabilirea unui subiect, formarea unei ipoteze, definirea conceptuală şi operaţională, recoltarea şi analiza datelor, testarea şi revizuirea ipotezei (dacă este cazul), formularea concluziilor şi comunicarea acestora.
Departamentul de Promovare şi DezvoltareDepartamentul de Promovare şi Dezvoltare are ca obiectiv principal promovarea psihoterapiei integrative în România în special şi în lume, în general.
Departamentul are două componente esenţiale:
Proiecte-parteneriate: scrierea de cereri de finanţare şi accesarea de fonduri; implementarea de programe şi proiecte menite să promoveze starea de bine şi sănătatea mintală în România.
Imaginea online a psihoterapiei integrative: dezvoltarea de site-uri şi blog-uri de specialitate în domeniul psihoterapiei integrative.
Departamentul de Manifestari StiintificeInstitutul Român de Psihoterapie integrativă îşi propune să fie un participant activ în comunitatea ştiinţifică şi pentru aceasta, membrii săi organizează sau iau parte la numeroase evenimente cu caracter ştiinţific.
Departamentul de Informare si DocumentareInstitutul Român de Psihoterapie Integrativă îşi propune să promoveze psihoterapia integrativă şi prin elaborarea şi editarea unor materiale educaţionale de specialitate. În acest sens am înfiinţat Editura I.R.P.I. şi Centrul de Informare si Documentare.
Editura I.R.P.I.- include două colecţii de bază:
Colecţia pentru psihoterapeuţi - unul din primele proiecte ale editurii noastre este „Jurnalul Român de Psihoterapie Integrativă” , un jurnal ce include articole de specialitate din sfera teoriilor, cercetărilor şi practicii psihoterapiei integrative din România şi din străinătate.
Colecţia pentru educaţie şi prevenţie - conţine materiale informative de psihoeducaţie axate pe mai multe nivele-domenii de intervenţie ale psihologiei în general şi ale psihoterapiei integrative în special.
Centrul de Informare si Documentare: include mai multe servicii special concepute si adaptate pentru studenţii aflaţi în formare şi viitorii psihoterapeuţi integrativişti.
Bibliotecă;
Materiale profesionale (traduceri de specialitate);
Videoteca;
Legislaţie profesională;
Consultanţa profesională: formarea cadrului de practica psihoterapeutica; infomare legislativă; orientare in sursele bibliografice.
Acces la internet şi bază de date